UEFA: Zašto Jovetića obožavaju u Crnoj Gori

Navijači u Crnoj Gori se nadaju da će Jovetić stati na noge u Sevilji, nakon što je crnogorski as ozvaničio prelazak iz Inter Milana. Selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković je siguran da je dvadesetsedmogodišnji napadač napravio dobar potez.

Stevan ide u veliki klub sa odličnim trenerom, koji je ambiciozan i posvećen radu i čiji tim igra sjajan napadački fudbal. Jovetić se sada suočava sa novim izazovom u sredini koja mu aposolutno prija.

Stevan Jovetić, koji je 44 puta nastupao za crnogorsku reprezentaciju takođe osjeća da je napravio dobar potez. Naglasio je da ide u “veliki klub koji predvodi veliki trener Horhe Sampaoli”. Vijest o Jovetićevom prelasku obradovala je njegove navijače u Crnoj Gori. U Crnoj Gori, Jovetić se smatra jednim od četiri najbolja igrača svih vremena, među kojima su i Dejan Savićević, Predrag Mijatović i Mirko Vučinić.

Njegova reputacija još je više porasla nakon jednog humanog gest. Dvadesetdvogodišnji napadač Budućnosti Milivoje Raičević u avgustu 2015. godine zadobio povredu ukrštenih ligamenata, a njegov klub nije mogao da mu priušti odgovarajući tretman. Tada je Jovetić, koji nije ni poznavao Raičevića niti ranije igrao za Budućnost učinio konkretan i velikodušan potez. Raičević je opisao:

“Organizovao mi je sastanak sa doktorom koji je njemu pomogao kada je imao istu povredu (2010. godine, prim. a.). Jovetić je platio sve preglede, ali i operaciju. Sve što mogu da kažem jeste veliko, veliko hvala Stevanu. Zahvaljujući njenu vratiću se na teren naredne sezone i postići ću mnogo golova njemu u čast.”

Za sada je ove sezone postigao osam golova u Prvoj crnogorskoj fudbalskoj ligi, dok Jovetić nije postigao nijedan pogodak u Seriji A gdje je za Inter nastupao svega pet puta, i to ulazeći sa klupe.

Jovetić je ponikao u Mladosti. Prešao je u beogradski Partizan kada je imao svega 14 godina. Kasnije je ostvario veliki transfer u Firencu 2008. godine, ali mu je izmicalo igranje u prvoj postavi nakon što je prešao za Mančester Siti 2013. godine. Njegove dvije sezone u Interu protekle su se u sličnom stilu. Opisao je to:

Nakon što sam prešao u Englesku, imao sam mnogo problema oko povreda i nikad nisam uspio da zaigram u kontinuitetu. U Interu, sve sam dobro radio tokom proteklih šest mjeseci, ali sam dobijao sve manje i manje šansi. Mislim da ću uspjeti da se vratim na pravi put ovdje u Sevilji. Sve ću uraditi za veći plasman u Ligi šampiona i da završimo špansko prvenstvo kao jedan od prva tri ili četri tima.

Jovetić je najbolji strijelac reprezentacije Crne Gore. Postigao 19 golova, uključujući i tri pogotka u dosadašnjem dijelu evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

foto: Sevilja FK

 

Postao je četvrti Crnogorac koji igrao za FK Sevilju. Prije njega su to bili Željko Petrović (1991-92), Dejan Vukićević (1997-99) i Igor Gluščević, koji je pomogao klubu da se se vrati u La Ligu 1999. godine. Sanjamo da će Jovetić ostaviti još dublji trag nego njegovi prethodnici. Tumbaković je izjavio:

Čak i tokom ne tako dobrih perioda provedenih u Interu, Jovetić se uvjek pokazao kao profesionalac u nacionalnom timu i kao pravi lider. Siguran sam da će biti još bolji sada. Optimističan sam po pitanju njegove budućnosti u Sevilji. Klub ga je želio, on je pokazao želju da ide tamo i to je odličan osnoz za ono što predstoji.