Reportaža: Gandzasar – rudari s Planine bogatstva

Navijači u Crnoj Gori do sada već znaju sasvim dovoljno o jermenskom fudbalu, posle dva susreta reprezentacija u kvalifikacijama za SP 2018, a u Podgoricu stiže Gandzasar iz Kapana.

Taj tim nacionalnoj selekciji daje rezervnog golmana Grigora Melkisetjana, koji je za nacionalni tim debitovao 2012. u porazu od Srbije na Kipru 0:2, a u oba meča sa Crnom Gorom bio je na klupi. U tim je pozivan (ali nije debitovao) i Gegan Harutjunjan, najbolji strijelac Gandzasara (12 golova u ligi 2016/17), lijevonogi 26-godišnji napadač kojem ugovor ističe ovog leta.

Najveću pomoć u napadu on je imao od Brazilaca Klaudija Marinija Žuniora i veziste Vala, koji su na pozajmici iz nižerazrednih klubova u rodnoj zemlji pokušali da dođu do evropskog tržišta. Kapiten tima je iskusni štoper Aleksandr Petrosjan (31 godina), koji je u klubu već četiri sezone, a interesantan je i reprezentativac Zambije Lubambo Musonda, lijevo krilo koje je u Jermeniji već tri godine.

Filip Ilić, makedonski golman, stigao je iz skopskog Metalurga u januaru. Sin nekadašnjeg golmana Partizana i makedonske reprezentacije Saše, ima 20 godina i član je U21 selekcije, a prošle godine dovođen je u vezu sa Benfikom.

U Gandzasaru je svojevremeno igrao dokorašnji član sarajevskog Olimpika Dejan Vukomanović, kao i nekadašnji igrač Mladog Radnika iz Požarevca Goran Obradović, koga je u poslednje vrijeme živopisna karijera odvela u Laos i Bangladeš.

Trener Ašot Barsegjan je iskusni, 54-godišnji stručnjak, koji je Gandzasar preuzeo na polovini sezone 2014/2015. Tim je bio u velikim problemima, ali mu je već u narednoj sezoni Evropa izmaklau poslednjem kolu. U szoni 2016/17 oni su tri kola pred kraj imali tri boda manje od vodećeg Alaškerta, ali su lideri dobili sve preostale mečeve.

Barsegjan voli da igra oprezno, sa dva defanzivna vezna u formaciji 4-4-2, a Gandzasar ima najbolju odbranu u ligi, sa 24 primljena gola na 30 mečeva.

Gandzasar je klub iz rudarskog grada Kapan (43.000 stanovnika), na krajnjem jugoistoku Jermenije, blizu tromeđe sa Iranom i Azerbejdžanom. Ime kluba znači „Planina bogatstva“, a dijeli ga sa manastirom iz XIII veka, smeštenim na tlu Gorskog Karabaha, teritorije oko koje se Jermenija i Azerbejdžan spore od sticanja nezavisnosti.

Ime grada nastalo je od glagola „zaključati“, što dovoljno govori o položaju Kapana, koji je smešten na 910 metara iznad nivoa mora. Stadion Gandzasar prima 3500 gledalaca, ali je klub prvi po gledanosti u šampionatu Jermenije.

Klub je osnovan 2002. godine, a njegov vlasnik je kompanija Zangezur, rudarska kompanija koja se bavi bakrom i molibdenom.

Stadion i grad: Gandzasar, Kapan
Osnovan: 2002. godine
Nadimak: Medvjedi
Boja: bijelo-plava
Trofeji: nema (dvaput drugi u ligi, jedno finale kupa)
Plasman u prošlom šampionatu: drugo mesto
Najveći uspeh u Evropi: drugo kolo kvalifikacija za LE 2012/13
Evropa prošle sezone: nije igrao
Trener: Ašot Barsegjan