Nastavak prvenstva; Rakojević: Imamo iskustva

Fudbaleri jesenjeg prvaka kreću u drugi dio šampionata svjesni činjenice da niko u desetogodišnoj istoriji 1.CFL nije ispustio ni mnogo manju prednost od aktuelnih devet bodova, koliko imaju više od drugoplasiranog Rudara. Da je podgorički tim veliki favorit da prvi put osvoji šampionski prsten, priznaje i trener Nikola Rakojević, koji u predvečerje nastavka prvenstva ne samo da ne bježi od te uloge, već i samouvjereno poručuje:

“S obzirom na iskustvo koje imamo, neću niti jednog trenutka da pomislim da možemo da ispustimo toliku prednost!”

Ipak, tradicija predvidljivosti finiša šampionskih trka 1.CFL, koja ne pamti mnogo spektakluarnih zapleta u borbi za titulu (možda samo jedan, kada je Budućnost 2008. prestigla Zetu), nije nešto na osnovu čega manji podgorički klub temelji optimizam:

“Neću niti jednog momenta da razmišljam o tome da niko nije ispustio ovoliku prednost. Postoji mnogo drugih stvari zbog kojih stvarno vjerujemo da možemo da budemo prvi na kraju. Ne želim da razmišljamo kako da odbranimo devet bodova prednosti. Želim da razmišljamo kako da ih povećamo. A to će biti i najbolji mogući način da ih sačuvamo”.

Mladost je u polusezoni promijenila nekoliko fudbalera – otišli su Damir Kojašević, jedan od najzaslužnijih za blistavu jesen Podgoričana, otišao je i vezista Dušan Lagator. Iako su dovedene zamjene koje igraju na sličnim pozicijama (Ivan Vuković umjesto Kojaševića, Saša Tomanović umjesto Lagatora te Ilija Glavan i Zoran Kokot koji je na krilu),

Rakojević kaže da će Mladost na proljeće malo promijeniti fizionomiju igre:

“Razlika je u tome što smo u Vukoviću dobili klasičnog napadača, kojeg nismo imali u prvom dijelu sezone, jer Kojašević nije klasični špic. Što se tiče novih fudbalera, upravo su Vuković i Tomanović najbliži prvoj postavi”.

Iako će koncepcija igre pretrpjeti blage izmjene, Podgoričani neće mijenjati stil:

“Ljetos, prije početka prvenstva, rekao sam da ćemo igrati za gol više. Isto najavljujem i sada”, kaže Rakojević.

Mladost, koja je u seriji od devet pobjeda, ima solidan raspored na startu drugog dijela: gostovanje posljednjeplasiranom Mornaru, meč kući sa Dečićem, gostovanje Grblju, pa duel sa Iskrom na domaćem terenu prije velikog derbija sa Rudarom u Pljevljima 19. marta. Iako bi do te utakmice mnogo toga moglo da bude jasnije, Rakojević ne vjeruje da će početak drugog dijela odlučiti šampionsku trku:

“Poslije dva ili tri kola može da dođe do konsolidacije forme i rezultata, jer je velika razlika između prijateljskih i prvenstvenih utakmica i treba da prođe malo vremena da sve ekipe uhvate zalet. Ipak, daleko od toga da sve odmah može da se riješi”.

Drago mi je što su se Rudar i Budućnost pojačali

Nikola Rakojević prati i šta rade najveći konkurenti, Rudar i Budućnost.

“Naravno da imamo informacije. Mogu da kažem da mi je drago što su se pojačali. Rudar je unaprijedio ionako dobar tim, to izgleda jako dobro, Budućnost je takođe dobila na iskustvu, što će joj jako pomoći u borbi za trofej i izlazak u Evropu. I ne samo oni – drago mi je, na primjer, što se pojačala Zeta, koja je dovela odličnog trenera i koja čak i iz donjeg dijela tabele želi da izađe u Evropu. Vjerujem da će u drugoj polusezoni liga biti kvalitetnija nego jesenas, da će se igrati dobar i uzbudljiv fudbal”

(Vijesti)